2018. november 4., vasárnap

KÖLTÖZÉS

Kedves idelátogató!

Köszönöm, hogy érdeklődsz a blogom iránt, mindig borzasztó jó érzés, ha azt látom, valakinek szereztem néhány kellemes percet az írásaimmal. Mivel az oldal kezdte kinőni magát (közel ötven bejegyzésem jelent már meg az elmúlt két évben), szerettem volna a blogot egy lépéssel tovább vinni. A jövőben a bejegyzések a www.beanbagblog.hu oldalon fognak megjelenni - ezt az oldalt a régi bejegyzésekkel is folyamatosan frissíteni fogom, némelyek, főleg az utazásról szólók, új anyagot is tartalmaznak majd. Az oldal a tervek szerint angolul tudóknak is kínál majd bejegyzéseket, de ez már a következő lépcsőfok.

Debütáló írásom a társkeresésről, különösen az online társkeresésről szól. Kérlek, kattints ide, ha el szeretnéd olvasni.


Köszönöm, hogy az oldalon jártál, és bízom benne, hogy az olvasóm maradsz!

Üdvözlettel,

Kinga

2018. szeptember 23., vasárnap

Molesztálva

- Na, ezt is a kutyákkal baszatnám meg! Nézd meg a kiélt szőke fejét, ilyen igazi kiélt kurva ez is, a gecibe, biztos ez is szereti, ha hátulról basszák meg!

Metrópótló busz, Astoria megálló. Az utcát nézem, mereven, megmozdulni se merek. A busz tele van utasokkal, én pedig be vagyok szorítva az ülésre, amin kuporgok. Az ajtók pittyegnek, bezáródnak, és mi tovább gurulunk a Kálvin tér irányába. A percek csigalassúsággal telnek.

- Nézd már ezt a kurvát, felém se néz, pedig itt pofázok neki, mi van te szőke kurva, na, mi van?

Mi van? Semmi. Nincs semmi. Nem látok, nem hallok, nem értek magyarul, már csak két megálló, de ahhoz, hogy leszálljak, szembe kell fordulnom ezzel az emberrel, aki fél méterre áll tőlem, és egyre közelebb préselődik. A lábát már fel is tette az ülésem szintjére.

- Mi van, én basszalak meg? Te kiélt, büdös kurva! Hú, de utálom az ilyet. Majd meglátnád, mit csinálnék én veled...! Szerinted ma hányszor baszták meg?

Az utolsó kérdés a vele utazó szakadt nőnek szól.

Kálvin tér. A tömeg meglódul. Egy sötét bőrű lány, nyilvánvalóan külföldi, barátságtalanul meglöki a férfit és a mellette ácsorgó cigány nőt, és két, épp felszabaduló ülésre mutat. Világos, hogy bár magyarul nem tud, a helyzetet így is értette.

- Szét kell baszni az ilyet, azt kell vele csinálni! - foglalja még össze a véleményét a férfi, majd végre odébb áll és eltűnik az arcomból. Azonnal felpattanok, és a busz hátsó részébe iramodom. Már csak egy megállóra vagyok a Corvin negyedtől, ahová tartok.

Leülök.

És csak ekkor kezdek el sírni.

***

Néhány nappal ezelőtt egy férfi ismerősömnek meséltem ezt a történetet, aki őszintén megdöbbent a hallottakon. Mint mondta, fogalma sem volt róla, hogy ilyenek történnek a városban. Ezért kétszeresen is úgy gondolom, hogy be kell számolnom néhány dologról, ami a nőket Budapesten érheti.

Nem ez volt az első eset, hogy fenyegetve éreztem magam egy tömegközlekedési eszközön, és biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó sem. Mikor eljön a melegebb tavasz, és főképp a nyár, mindig úgy tapasztalom, hogy megsokszorozódnak a hasonló esetek - igen, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy ilyenkor fel lehet venni szoknyát, vagy ne adj' Isten egy egyberuhát is. Nem kihívó, nem "kurvás", nem lóg ki belőle mindenünk. Csak egy szoknya. Amit, ugye, eredetileg hordtak a nők.

De néha még erre sincs szükség, egyszerűen elég annyi, hogy fiatal vagy és egyedül utazol. Még az se kell, hogy késő este legyen (sőt, engem késő este még soha nem ért semmi ilyen élmény, és ezt le is kopogom). A metrópótló buszon, ahol ez az incidens történt, este fél nyolc körül utaztam,  nadrág és rövidujjú felső volt rajtam. Jó, igen, a szemüvegemet aznap este kontaktlencsére cseréltem, talán ezt se kellett volna. A hajamat lófarokba fogtam össze. Persze tudom, szőke vagyok, ez tényleg az én bűnöm, lehet, vissza kéne festetnem a hajamat arra a barnás egérszínre, amivé sötétedett az évek során. Vagy hordhatnék fejkendőt!

Lehet, ez lenne a megoldás?
Persze az is lehet, hogy túl kihívóan viselkedtem. Végül is csendben ültem a helyemen és olvastam... Igen, igen, ez lehetett a probléma.

Biztos ez a probléma...

***

Azt szeretném, hogy mindenki számára, aki erről esetleg nem tud, világos legyen a következő: bár azok, akik nőket molesztálnak a buszon, általában a társadalom legalsó rétegeiből kerülnek ki, ez mit sem változtat a tényen, hogy ezek a dolgok megtörténnek. Aki nő és egyedül utazik/él, az pedig kénytelen kétszeresen is odafigyelni arra, éppen mi zajlik a környezetében. Ez sokszor ártalmatlan, és az ilyenekről nem is írnék blogbejegyzést, de kedves férfiak, higgyétek el: az itt következő esetekkel minden női ismerősötök találkozott már, ha nem közvetlenül, akkor közvetve, és kétlem, hogy bárki rajongana ezekért a helyzetekért.

Nyár van, és egyberuha van rajtam, mert megdöglök a 35 fokban. Napszemüveget teszek fel, ez mondjuk egy kicsit véd is, mert szabadon felmérhetem a környezetemet, ha valami gyanúsat észlelek. Hopp, egy építkezés! Átmegyek az utca túloldalára, de még így is a hátamban érzem annak az öt, nyakig izzadt munkásnak a tekintetét, akik minden szégyenérzet nélkül úgy fordulnak utánam, mint a szélkakasok egy tornádóban. Majd' kiesik a szemük, és ehhez még egy különös mosoly is társul. A tekintetük is elég hozzá, hogy koszosnak, szennyezettnek érezzem magam.

A munkahelyem közelében van egy élelmiszerbolt, ahová reggel hozzák az árut. Ilyenkor pont azon a járdaszakaszon történik a kipakolás, amin nekem is végig kell haladnom. Jellemzően visszafojtom a lélegzetem, mikor itt megyek el, mert az a két férfi, aki a ládákat pakolja, ilyenkor mindig megáll egy pillanatra, és szemérmetlenül végigmér.

Az egyik hely, ahová ebédelni járok ki, szintén veszélyforrás. A munkahelyem a Rákóczi téren van (fogalmazzunk úgy: nem a város legelitebb pontja), a kifőzde pedig a vásárcsarnok mellett található. Számtalanszor volt már rá példa, hogy mikor az ebédemért igyekeztem, és kénytelen voltam elhaladni a kisebb talponállók és kocsmák mellett, be- beszólogattak az ott lebzselő férfiak. "Aztamindenit", vigyorognak rám, bűzlenek az alkoholtól, az izzadságtól, vagy mindkettőtől, én pedig megint úgy teszek, mintha nem hallanám őket, még akkor sem, mikor majdnem elállják az utamat. Megtanultam (és mindenki más is így van ezzel), hogy ilyenkor az a legbiztonságosabb, ha süketnek tettetjük magunkat.

A város többi pontját is sorolhatnám. A Blaha Lujza tér, a Nyugati tér aluljárója (is), az a redves kombinó villamos, és most már, mióta kiváltotta a négyes metró, a hetes busz is (amire brahiból még mindig felszállok néha) mind-mind veszélyforrás. Utálom, mikor már messziről látom, hogy el kell majd sétálnom egy csoportba verődött férfitársaság mellett, akik nagyban beszélgetnek, mert pontosan tudom, mi fog történni, mikor elhaladok mellettük: hirtelen el fognak hallgatni.

És valahogy ez a hallgatás hidegkirázós élmény akkor is, ha semmi nem történik utána. Mindig Lovasi András szövege jut eszembe ilyenkor:

"Algás palástban, országalmával
A tengerből kijött egy király
Sörrel kezében, a többiek közé
A bolt elé, a napra áll.

Ott állnak a férfiak, rozsdásvas-szagúak
Állnak a férfiak, állnak a férfiak
Nézik, kit lehet megdugni
Sohasem fogják megunni
Állnak férfiak, nézik a csajokat."

(Kiscsillag: "Állnak a férfiak")


Szóval: a férfiak állnak, és nézik a csajokat. Rendben van, felteszem a kezem, elfogadom, ez a világ rendje, vagy mi. Mint mondtam, erről nem írnék külön blogbejegyzést, mert tudom, hogy ezzel együtt kell élni, ezt el kell fogadni, erről nem lehet panaszkodni, felesleges "felfújni", hiszen "nem bántanak", meg nem csinálnak semmit. Mármint általában.

Anno mindkét szakdolgozatomat férfi-női szerepekről írtam, és alapul 17. illetve 20. századi irodalmi műveket vettem, ezeket hasonlítottam össze - mindkét darabot nők írták. A régebbi szöveg, az 1670-es években íródott "The Rover" (nagyjából: "A kalandor") az egyik első női drámaíró, Aphra Behn tollából származik, és visszatérő motívuma a férfi tekintet ("the male gaze"). A darabban van egy jelenet, mikor egy híres kurtizán, Angelica Bianca, maga helyett róla készült festményeket tetet ki az ablakába, mint hirdetés.  A jelenetben három férfi is fixírozza a képeket, harcolnak a kiváltságért, hogy ki "vehesse meg" Angelicát, míg végül az egyik főszereplő fogja és leakasztja a neki tetsző festményt, majd aszondja, hogy:

"This posture’s loose and negligent,
The sight on’t wou’d beget a warm desire
In Souls, whom Impotence and Age had chill’d.
—This must along with me." 

(Aphra Behn: "The Rover")

Nagyjából azt közli, hogy az a nemes tartás, amivel a festő Angelicát ábrázolta, még azokban is felébreszti a vágyat, akiket ettől már megfosztott az öregkor és az impotencia, tehát ezt a képet köszöni, ő elvitte magával. Ez a motívum - a férfi, aki a nőt vagy annak képmását nézi és "birtokolja" - visszatérő téma volt a szakdolgozatomban. Különösen az, ahogy a nőt kétdimenzióssá tették, egyenlővé egy műtárggyal, amit hozni-vinni lehet, és amit szabadon lehet bámulni.

"Playhouse Creatures", April de Angelis műve. A másik darab, amit elemeztem.
Nem akarok igazságtalan lenni (azért a darabokban bőven előfordul olyan is, hogy nők lesnek meg férfiakat, sőt, Shakespeare korában, csupán hatvan évvel a fenti darab előtt, sokáig ugye a női szerepeket eleve férfiak játszották), de ez a téma valahogy nagyon megmaradt a fejemben. És sokszor eszembe jut, mikor utánam fordulnak, megszólítanak, és már-már sértő módon mérnek végig, akár többször is.

A helyzet az, hogy nem akarom, hogy idegenek csorgassák rám a nyálukat. Ez, szerintem, egy teljesen érthető és legitim kérés. És mégis: úgy veszem észre, nem sokat tehetek ellene.

De. Ez még mindig nem az, ami kiérdemel egy blogbejegyzést.

Mert ez, eddig, még mindig mindennapos.

***


- Szerinted ez szereti szopni a faszt?

Nyugodtan olvasok a hatos villamoson, este kilenc fele jár az idő, hétvége van, nyár, a város tele van emberekkel. Nagyon jó könyvem van, teljesen belemerülök, fel se fogom, mi történik körülöttem.

- Nézd má', ez is ilyen intellektuális fajta, szerinted mennyibe kerülne megdugni?

Itt már figyelek. Persze csak a fülemmel, a fejemet még véletlenül se mozdítom el egy picit sem. Süket vagyok, süket vagyok, és közben hiúz is vagyok, mert sose tudhatom, mi fog történni, és készen kell állni rá.

- Még csak nem is szép, nézd má', milyen kis kurvás, szerinted szereti hátulról csinálni? Vajon hányan dugták már seggbe? Ezt is a disznókkal baszatnám meg!

A beszélő egy kigyúrt fickó, akivel egy kicsípett nőcske utazik. A villamos folyosójának másik felén ülnek, nagyjából másfél méter van köztünk. Nagyokat vihognak a kinézetemen, és a férfi továbbra is a fenti témákat ecseteli.

Érzem, ahogy kigyúlik az arcom, részben a szégyentől, részben a haragtól. A férfi egyszer csak kirúg felém - nem tudom pontosan, miért, lehet, hogy csak kipróbálta, elér-e engem a lábával. Szerencsére nem.

Az előttem lévő ülésen egy fiatal férfi ül, háttal az eseményeknek, de világos, hogy mindent hall.

Pár perc után bedugja a fülét a fülhallgatójával.

Jön az Oktogon, és én összecsukom a könyvemet, felállok. Az ajtóhoz sétálok, nem nézek a párocskára, ahonnan még mindig gyalázatos mondatok röpködnek felém. Megnyugodva érzékelem, hogy nem itt akarnak leszállni.

Abban a töredék másodpercben, mielőtt lelépek a villamosról, végre nyíltan a férfi arcába nézek, és a lehető legutálatosabb fejet vágom, ami tőlem telik. Süt belőlem az undor, a düh, az egész helyzet visszafojtott megalázottsága, a gyűlölet. Gyűlölöm ezeket a helyzeteket, gyűlölöm, hogy menekülnöm kell, gyűlölöm, hogy megfélemlít - és gyűlölöm, hogy senki nem segít.

A férfi, mint egy veszett kutya, azonnal hőbörögni kezd, amint a tekintetünk találkozik. "Na mi van, te szakadt kurva? Mit nézel? MIT AKARSZ? HOGY BASZNÁLAK MEG!", üvölt utánam. De én akkor már reszketve szlalomozok a tömegben, a villamos tovább indul. Közben magamat szidom - nagy árat fizethettem volna ezért a pillanatnyi revansért. Mi van, ha leugrott volna utánam, mi van, ha megüt? Hiába vagyok egy zsúfolt tér közepén, nem tudom, ki segítene. Az előttem ülő férfira gondolok, aki inkább bedugta a fülét, semmint, hogy segített volna,  vagy legalább figyelt volna, hogy közbeavatkozzon, ha valami tényleg történik, és könnyek szöknek a szemembe.

Miért kell ezeket eltűrnünk?

***

Ezekkel a helyzetekkel az a gond, hogy még akkor is egyedül veszünk részt bennük, ha többen vannak körülöttünk. Az emberek általában félnek, és nem akarnak belekeveredni egy konfliktusba, főleg nem verekedésbe. Félreértés ne essék: én ezt nem is várom senkitől (bár igazán jólesne, ha egyszer azt látnám, hogy egy, a zaklatóhoz hasonló fizikai adottságokkal rendelkező illető a falhoz keni ezeket a tahókat), de azért van, amikor lehet tenni valamit.

Mikor a metrópótlón ültem, teljesen csapdába voltam esve, a férfi beszorított az ülésemre, nem tudtam volna arrébb menni anélkül, hogy szembe ne kerüljek vele. De tudjátok, mi történt? Abban a passzív tömegben, akik nyugodtan végighallgatták az engem érő gyalázkodásokat, akadt egy valaki, aki megpróbált közbeavatkozni.

Tudjátok, ki volt az?

Egy idős néni.

Egy IDŐS, HALLÁSKÁROSULT NÉNI!

Egy idős néni, aki a zaklatóm mellett állt a tömegben, és meg merte rángatni annak a ruhaujját, hogy leállítsa. Aki megpróbálta észhez téríteni. Ez a néni, mikor végre leszállt a tömeg, mellém ült, és megsimogatta a karomat. Azt hiszem, itt kezdtem el bőgni.

- Jaj ne sírjon - mondta nekem - hát látja, milyen emberek ezek! Na, nem történt semmi baj, nyugodjon meg.

Annyira zokogtam, hogy nem bírtam elmondani neki: azért sírok, mert ennyire féltem, ennyire megijedtem, ennyire sokkolódtam. Csak a szerencsén múlott, hogy ez a férfi nem ütött meg engem, vagy hogy nem csinált velem bármi mást. De aznap azon a buszon ez az idős néni volt a legbátrabb ember (mellékesen megjegyzem: itt is ült előttem egy férfi, hátulról olyan kosarastermetűnek nézett ki, és még csak hátra se fordult). A villamosos incidensnél leszállhattam volna (bár a gyomrom forog attól is, hogy mindig a megfutamodás a megoldás), a buszon azonban csapdába estem.

Nem tudom pontosan, hogy az ilyen helyzetekben meddig terjed a BKK hatásköre. Az üzletszabályzatuk szerint viszont a járműveken tilos "botrányosan vagy illemsértő, jogszabályba [...] ütköző módon viselkedni"; ha valaki így tesz kizárható az utazásból. Ehhez azonban az kell, hogy a sofőr vagy a villamosvezető tudomást szerezzen az esetről. Szerencsére meséltek már nekem olyat, hogy a buszvezető meghallotta, hogy egy lányt molesztálnak, megállt a busszal, és le akarta szállítani az utast. (Az nem akart leszállni, de mikor a sofőr beközölte, hogy kihívja a rendőrséget, meggondolta magát.) De sajnos több az olyan eset, mikor nem ez történik. Hanem ülünk, csendben reménykedünk, félünk.

Külön nőknek (és gyerekeknek) fenntartott metrókocsi Dubajban.
A napokban volt hír, hogy az 1-es villamoson egy nőt kábítószeres tűvel combon szúrtak. Nagyjából egy hónapja Zsófi barátnőm a tizenegyedik kerületben sétált haza, mikor egy férfi majdnem nekiugrott - egy jóhírű kerületben, minden előjel nélkül. Az egyik kolléganőm, aki (jól láthatóan) terhesen utazott egy külvárosi buszon, nem rég mesélte, hogy leült vele szemben egy furcsa férfi, aki magában motyogott, és ha a kolléganőm véletlenül ránézett, elüvöltötte magát, hogy megöli. A kolléganőm pedig nem tudta, mit csináljon: szálljon le a következő megállónál (és kockáztassa meg, hogy a férfi utána jön a néptelenebb utcákon, és tényleg bántalmazni fogja), vagy tettesse süketnek magát, és várja meg, míg eljut a célállomásig, ahonnan haza tud menekülni.

Itt se szólt senki a buszsofőrnek.

Pedig nagyon kéne.

***

A villamosos incidens után reszketve sétáltam haza. Másnap este kimentem futni a Városligetbe - csak egy kicsi kört, szigorúan a kivilágított részeken, a tó körül, a Vajdahunyad várban, a Kós Károly sétány mentén. A tó partjánál, ahol épp ki volt égve az egyik lámpa, két férfi ült egy padon és beszélgettek. Gyomorgörccsel futottam el előttük. Be volt dugva a fülem, zenét hallgattam, de még így is hallottam, hogy valamit utánam kiabálnak. És éreztem, hogy megint elönt ez  tehetetlen, keseű düh és felháborodás: mégis hogy lehetséges az, hogy félek sötétedés után elkocogni egy pad előtt, amin férfiak ülnek!? Akkor most ezt nekem nem szabad? Ez most komolyan felelőtlenség?

Mi a megoldás?

Üljek otthon és napszállta után csak kísérettel közlekedjek??

Szintén a nyáron egy beszélgetés vége ütötte meg a fülemet: a húgom és a barátja épp hazajöttek valahonnan. A testvéremen egy szép egyberuha volt, ami nagyon csinos, sötétkék, elöl gombos viselet. A szoknyája egy árnyalatnyival rövidebb, mint amiben én még komfortosan érezném magam, de ez minden.

Néhány szót kaptam csak el, amiket a tesóm mondott a barátjának.

- ... csak azért mertem felvenni, mert tudtam, hogy te ott leszel mellettem.

Ennyi elég volt, hogy megint felhúzzam magam.

Igen: mindennapos jelenség az, hogy bizonyos ruhákat nem merünk felvenni, ha tudjuk, hogy aznap egyedül kell majd közlekednünk. És ez szégyen és gyalázat, de én akkor sem fogom magamat a hőségben is takargatni. Miért kéne ezért bűntudatot éreznem?

Tényleg magunknak keresnénk a bajt?

Ugyan már!

Japánban élő ismerősöm, Carmen, egyszer így írt erről az egészről, amit itthon tapasztalt, és a szavai azóta is sokszor eszembe jutnak:

"Az utcai zaklatás egy olyan probléma, amiről nagyon sok férfi nem tud, gondolom, mert nem a szeme előtt zajlik, és mert neki ez az ocsmányság eszébe sem jutna. Mikor (idősebb vagy fiatalabb, teljesen mindegy) férfi ismerőseimnek elmondtam, hogy mi, átlag nők min megyünk keresztül a tömegközlekedésen, megdöbbentek. Szétestek a vonásaik, annyira. És ez elborzasztott. [...] Egy albán barátnőm egyszer azt mondta, hogy azért visel kendőt, mert így a férfiak békén hagyják. Az iszlámban azért alakult ki a jilbab, ami eredetileg bármiféle ruhaneműt jelenthetett, ami véd a zaklatók elől, mert akkoriban is gyakori volt a szexuális zaklatás."


Szaúdi nők hajókáznak Ománban.
Mit tegyünk, Carmen? Takarjuk el teljesen magunkat?

"Én [...] a hosszú szoknyát, meg a fejkendőt ma már nem tartom megoldásnak. Nem tetszik a fejkendők egyetlen formája sem. Nem tetszik sem az izraeli keresztények fejkendője, sem az etióp keresztényeké, sem az ortodox keresztényeké, sem a vidéki nagymamáinké. Nem gondolom, hogy akár Isten, akár a társadalom előtt rejtegetni való a szépségünk, és ez az egyetlen megoldás a zaklatás felszámolására." (Kantói naplók: "Vakok vagyunk")

Én se gondolom. Nagyon nem.

Persze és akkor itt kéne valami megnyugtató lezárás, valami, amibe lehet kapaszkodni. Mondjuk most jön majd a tél, és a vastag télikabátok majd (talán) megvédenek minket (a zaklatóktól; az őrültektől nem biztos). Néha, ártalmatlanabb helyzetekben, még a meglepetés ereje is segíthet: Zsófi barátnőm nyáron megszenvedte azt, hogy a lakhelye és a munkahelye közti utakon mindenhol építkezések voltak. Ezért minden reggel el kellett tűrnie a beszólásokat, a vizslatást, ezt a méltatlan nyálcsorgatást, amitől ragadósnak és mocskosnak érezzük magunkat.

Tudjátok, mit talált ki Zsófi?

Mintegy megelőzésképp elkezdett előre köszönni a munkásoknak! Mivel amúgyis minden nap arra vitt az útja, tudta, mire számíthat, és úgy döntött, elébe megy. A munkások általában úgy meglepődtek a bicikliről odakiáltott "Jó reggelt!"-en, hogy elfelejtették zaklatni a barátnőmet.

Persze a leírt tömegközlekedési helyzetekben ez nem működik. Végül arra jutottam: el kell gondolkodni az önvédelmen; egyre több értelmét látom. Pénzt és időt fogok arra áldozni, hogy megtanuljak krav magázni, vagy bármi mást csinálni, amivel szükség esetén megvédhetem magam. Mert úgy tűnik, még nem tartunk ott, hogy teljes biztonságban érezhessük magunkat; nem tartunk ott, hogy számítsunk a (sok-sok) normális utas és normális férfi segítségére.

És mert sajnos nem igaz, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap.

És mert sose lehet tudni, melyik lesz az a kutya, amelyik veszettnek bizonyul majd.

2018. augusztus 13., hétfő

Vadvizelés mesterfokon

Tudom, hogy a cím egy kicsit fúj. "Vadul vizelni" valószínűleg nem számít extrém sportnak (vagy legalábbis még), de mit csináljak, ha a rafting becsületes magyar neve vadvízi evezés? Legalább egyszer le akartam írni magyarul, ha már ezek után úgyis mindig raftingnak fogom nevezni azt, amit legutóbb a fejembe vettem, mint kipróbálandó sport...

Hogy miért keltette fel az érdeklődésemet a rafting? Nincs és nem volt semmi különösebb oka. Emlékeztek még a Békatutaj nevű társaságra, akikkel már kétszer jártam külföldön - egyszer Szlovéniában, egyszer pedig Zakopánéban? A változatosság kedvéért úgy döntöttem, egy őszi és egy téli kaland után igazán itt az ideje annak, hogy nyáron is megnézzem, mit is tud ez a csapat. És úgy adódott, hogy történetesen nyáron jó szokásuk az, hogy különféle evezős-, kirándulós-, hegymászós-, túrázós kalandokat szervezzenek nekünk, utazóknak.

Bevallom azért, hogy egyedül nekivágni ezeknek a kiruccanásoknak nem szokott ám olyan egyszerűen menni. Mindig lutri az, hogy kivel hoz össze a sors, és hiába van szó csak három-négy napról, azért nem mindegy ez sem. Megmondom őszintén, picit kételkedtem is magamban nyár elején: tényleg, meddig akarok én még egyedül pakolászni a bőröndömbe?

A helyzet az, hogy nem feltétlenül akarom így, de sokszor mégis így sikerül. Az eddigi két utam során mindig megkérdeztem másokat is, általában nem is egy embert, hogy nem tartana-e velem, de az ellenérvek eddig mindig, mindenkinél erősebbnek bizonyultak az utazási kedvnél. Én viszont, némi belső monologizálás után, úgy döntöttem: sebaj. Attól én még megyek...

Ja, hogy pontosan hova? Ausztriába. Mert hogy raftingozni ott (is) érdemes. És mert imádom az Alpokat - télen-nyáron egyaránt. És mert viszonylag rég jártam arrafelé.

És mert kalandra vágytam. Igen, igen - már megint...

ELSŐ NAP: Budapest - Präbichl

Félálomban bámulok ki a 61-es villamos ablakán, miközben körülöttem az ébredő Budapest lakói örülnek a fejüknek, mert péntek van, holnaptól hétvége, lehet menni strandra, lehet menni kirándulni, lehet menni nagymamához... vagy, az én esetemben, lehet menni a 11. kerületbe piros Hondát keresni, telekocsisofőrt megismerni, négy órán keresztül morfondírozni az élet értelmén.

Mert nagyjából ennyi időbe telik eljutni Budapestről Ausztriának abba a szegletébe, ahol a szállásunk lakozik: Präbichlbe. A kocsiban négyen vagyunk, egy pár, illetve mellettem a hátsó ülésen egy férfi, aki egy hónapon belül már másodjára tart a Békatutajjal.

- Egy hónapja ugyanerre a túrára jelentkeztem, mint te - magyarázza nekem.  - Ez a második nekem most kicsit haladóbb rafting lesz, egy másik folyón. 

Igen, a helyszínen egyszerre két túra fog megvalósulni: az egyes számú túra a hozzám hasonló zöldfülűeknek szól, akik még életükben nem fogtak evezőt a kezükbe, a második pedig a már kicsit gyakorlottabb hajósokat vette célba.

- Na, és milyen volt a túra? - kérdezem útitársamat.
- Jó - bólogat ő.

Kis csönd áll be a beszélgetésben.

- Igazából az párkereső túra volt - teszi hozzá egy gondolattal később.
- És bejött? - kérdezi sofőrünk, aki mellett az anyósülésen ott ül a barátnője.
- Nem - vonja meg a vállát a másik. - De nem is görcsöltem rajta. Az élmény volt a fontos.

Én, jó szokásomhoz híven, csendben maradok. Azon az egy hónappal ezelőtti párkereső túrán én is elgondolkodtam, de aztán a "nem" mellett döntöttem - úgy voltam vele, hogy én most épp nem hiszek az ilyesmiben. Talán most is így vagyok vele. Nem tudom.

- A raftingnál vicces volt, ott például fröcsköltük egymást a lapátokkal, és ez néhány lánynak nem különösebben tetszett - nosztalgiázik útitársam. - Ezt mondjuk nem igazán értettem.

A többiekkel együtt nevetek. Én se értem.

Telekocsi, sínek, Alpok

Minden (sín?) ide vezet
Pár órával később élő egyenesben is láthatok egy példányt azokból a nőkből, akik valószínűleg sértésnek vennék, ha valaki lefröcskölné őket egy evezős túrán, a vízben. Mikor mindenki megérkezik a szállásra (egy vasúti sínek mellett fekvő, átalakított bakterházba a hegyek között) és mind a negyvenen összegyűlünk, egy előttem ülő, világító szőke hajú nő az eligazítás után feláll.

- Bocsi, én nem tudom, melyik túrára jelentkeztem - ismeri el.

Én csendben pislogok fel rá. Nem tudja, melyik túrára jelentkezett?

- A kettes számúra - adják meg neki a választ a Békatutajos szervezők. - Ami a gyakorlottabbaknak szól. 
- És izgalmas lesz - mosolyog Dani, aki Szlovéniában is vezetőnk volt. - Ott már rögtön a folyó elején jópofa dolgok történnek.
- Jaj ne, ne, ne! - nevetgél rémülten a lány. - Hűha, hú. Nem mondjátok? Ne, ne... 

...Nekem egy hónap múlva esküvőm lesz - csipogja be mind a negyven résztvevőnek.

"És ez ki a francot érdekel?", gondolom én, a háta mögött ülve. 

Még akkor is ezen gondolkodom, mikor az Esküvős Lány csoportját átkísérik egy másik helyiségbe, hogy elmondják nekik az ő programjukat, míg mi megismerkedünk az egyes számú csapat tagjaival.

A legtöbben egyedül jöttünk. Megint.

***

Egy órával később már egy hegy oldalán kapaszkodok felfelé, esőkabátban izzadva, miközben mellettem alpesi zuhatagok biztosítják a látványt. Bennem valahol mostanában tudatosul, hogy az Alpokban a július nem feltétlenül ugyanazt jelenti, mint otthon, Magyarországon: itt az idő ma inkább októberi, mint júliusi, és a szakadó eső nem tesz jót a hangulatomnak.

Jó estét, nyár, jó estét, szerelem
Ahogy elmaradnak mögöttünk a fa lépcsősorok és egyre jobban lihegek a sok réteg ruha alatt, amiket előrelátóan felvettem a túra előtt, minden előzmény nélkül erőt vesz rajtam a melankólia. Ez nagyjából így néz ki belülről:

"Na, tessék. Ezt akartad? Most itt mászol fölfelé az esőben, tök egyedül, egy csapat idegen ember között. Nem azt mondom, hogy rossz ötlet volt, de talán ideje lenned elgondolkodni rajta, hogy tényleg egy ilyen baromi nyitott ember vagy, mint amit mutatni próbálsz, vagy inkább csak vágysz rá, és pont olyan fogcsikorgatva akarsz felnőni ehhez a képhez, mint ahogy most itt a vízesés mellett kapaszkodsz. A körítés szép, csak épp be van borulva és szakad az eső, ezt nem hagyhatod figyelmen kívül. 

Óóó, ez itt meg megáll előtted fényképezni? Minek, ebben a ködben úgyse látszik semmi, nem? Hülye ez is. Mondjuk addig legalább pihegek.

Na basszus, már megyünk is tovább? Miért nincs itt pihenő? Bolondok ezek ott elöl, hogy így rohannak? Ki bírja ezt?

Vagy lehet, csak én vagyok túl gyenge? Persze, hiszen ezek itt mögöttem milyen jókat nevetgélnek, ők biztos nem köpik ki a tüdejüket. Nekem meg miért kellett még a nadrágnak is aláöltöznöm? Júliusban? Hülye vagyok én is, na, nem baj...

Majd lefele biztos jobb lesz."

Kicsit később lefelé:

"Kimegy a térdem basszus ettől a lefelé mászástól. Hány lépcső van még? Sose lesz vége...
Egyáltalán, miért is jöttem én el ide???"

Nem akarom ragozni: ez nem egy jó lelkiállapot. Nagyrészt az otthoni frusztrációkból fakad, amiket világos, hogy még nem tudtam magam mögött hagyni, hiába húzták fel körém a díszletet közben. Talán az is benne van, hogy szeretném már egyszer valakivel megtapasztalni egy ilyen túra élményeit. És persze melegem van. És közben szakad az eső. Ami kicsit meg képzavar.

A Halál Hídja. Július az Alpokban.
Mikor ismét mind a negyvenen összegyűlünk az ösvény végét jelző függőhíd innenső oldalán, és Dani ismerteti a fakultatív délutáni programot (egy közeli település megtekintését), dermedten meredek magam elé. Értem én, hogy túra meg minden, de kinek van még energiája és kedve várost nézni ebben a latyakban?

Mint kiderül, elég sok embernek. Én viszont most úgy döntök, épp elég alpesi városkát láttam már eddigi életemben ahhoz, hogy ezt az élményt most inkább egy meleg zuhanyra cseréljem, és szerencsére azért ezzel se vagyok egyedül. Még nagyobb szerencsémre pont a szobatársaim döntenek úgy, hogy visszaindulnak.

- Szállj be akkor hozzánk! - invitál Zita, aki nem csak szobatársam, de egy másik telekocsi sofőrje is.

Így teszek, és a hazaúton (ami nagyjából 45 perc) félálomban érzékelem csak a kanyargós utat és a csúcsos, ködbe burkolózó hegyeket. Visszaérve versengve ugrunk be a zuhany alá - szerencsémre mehetek én először, és a forró víz alatt újjászületek. Készen arra, hogy nekiálljak a vacsorának.

Komfortzónában
Erre viszont még várni kell. A szobában négyen vagyunk lányok: a legfiatalabb közöttünk Alíz, aki Kolozsváron jár egyetemre; itt van a nálam két évvel fiatalabb Zita, a sofőrünk, aki a lovaglás szerelmese, illetve a velem egyidős Tekla, aki (mint később megtudom), fogorvos, és van egy vizslája, akit imád: Marcipán. Mindenki egyedül jött, most pedig mindenki épp csendben ücsörög a saját ágyán, és rágcsál valamit. Nekem kopog a szemem: a szendvicseim már elfogytak, a vacsoráig még bő másfél óra van, bolt pedig nincs a közelünkben.

Aztán Teklának megesik rajtam a szíve.

- Kérsz egy kis ropit? - nyújtja felém a zacskót.

Általában nehezemre esik elfogadni az ilyen felajánlásokat, de most erőt veszek magamon. Tekla valószínűleg látja, mennyire ki vagyok éhezve, mert végül az egész megmaradt adagot nekem adja.

- Köszönöm - nyammogok hálásan. - Életmentő volt.

Mire eljön a vacsora és Matyi is csatlakozik hozzánk (neki szintén Zita a sofőrje), már egész jól összebarátkozunk a lányokkal. Mivel Matyi velük utazott, egyértelmű, hogy egy asztalhoz is ülünk le, és hamarosan már az Erős Pistát adjuk körbe, amit szorgalmasan pakolunk a húslevesbe.

- Szerintetek az esküvője miatt sipítozó lány mennyire izgulhat a rafting miatt? - kérdezi egyszer csak Alíz a semmiből. - Meg egyébként is, kit érdekel, hogy esküvője lesz? - fűzi még hozzá, miközben a szemét forgatja.

Felnézek a levesemből. Az, hogy mások szerint is roppant idegesítő és fellengzős volt az a megjegyzés, érthetetlen módon felvillanyoz. Azonnal tudom, hogy jóban leszünk.

A megérzéseim nem csalnak. Ez a kis négyfős társaság, akiket mellém sodort a véletlen, nagyon kellemes meglepetéssel szolgál. Érdekes dolog ez: harmadjára vagyok úton egyedül, de nem nagyon volt olyan, hogy teljesen magamra maradtam volna az utak során, még akkor sem, mikor kifejezetten rosszabb hangulattal vágtam neki egy-egy kalandnak. Ezekkel az emberekkel egy óra elteltével már majdnem úgy ugratjuk egymást, mintha régi ismerősök lennénk. Ez nagyon felvillanyoz.

Az ebédlőben közben monumentális Activity parti kezd szerveződni. Dani egy kis kosárral jár körbe, melybe a feladványokat gyűjti. Mikor hozzánk ér, megkérdezi, akarunk-e játszani.

- Mi most inkább nem - döntjük el kollektívan.
- Feladványokat azért írhatunk? - érdeklődik Alíz, komiszul villogó szemekkel.
- Ha nem játszotok? Akkor nem - vigyorodik el Dani. - Nem szép dolog másokat szivatni.

Ötleteink azért vannak, de ezeket most megtartjuk magunknak. Ellenben én, teljesen váratlan módon, elkezdek új szavakat tanulni Alíztól, mikor elmélyedve nézi az egyik játékos pantomimját, és elmotyogja saját tippjét:

- Laskaszaggató.

Kerek szemekkel nézek rá. Hogy mi?

- Laskaszaggató - ismétli, és nem érti, mit nem értek. - Tudod, laska.

Nem. Még mindig semmi.

- Mi az a laska? - kérdezem végül, pironkodva.
- Ja, ti nem annak hívjátok? - eszmél fel Alíz. - Romániában így mondjuk. Laska, azaz tészta.

Nyelvész énemnek nagyon megtetszik ez a játék. Borsodi rokonságomnak köszönhetően tudok néhány ilyen szót, mint például a furik, a büszke, vagy a makuka (vagyis: talicska, egres, és szotyola), amiket a szigorú értelemben vett fővárosiak nem mindig ismernek, de mindig szívesen tanulok újakat.

Időközben már csak Alíz, Matyi, és én maradunk a mi társaságunkból. Az Esküvős Lányék asztalánál szülinapi ünneplés volt korábban. Mostanra az ünnepelt (Alíz szerint orvos lehet, mert olyan "orvos feje van") durcásan ücsörög egyedül egy adag rágcsával és némi megmaradt alkohollal körülvéve. Nem egy vidám látvány.

Az Activity közben töretlen jókedvvel zajlik. Az egyik versenyző előadását különösen élvezzük - úgy koreografálja magát, mintha egy házból mászkálna ki és be. Mikor kilép (vagy be?), olyan fejet vág, mint aki kísértetett látott. Mikor visszalép, megnyugszik. A csapatok már mindenre gondolnak kínjukban, de a megfejtéshez nem kerülnek közelebb.

Végül lejár az idő.

- Komfortzóna! - sóhajtja bele a világba megkönnyebbülten a színpadon álló játékos. Az asztaloktól egy kollektív "óóóóó!" illetve "áááá!" hallatszik. Erre senki nem gondolt. Mi sem.

Jót nevetek, majd elbúcsúzom Alíztól és Matyitól. A hálószobánkban már sötét van, a másik két lány alszik. A mobilommal világítva vackolódom be a saját ágyamba. Arra gondolok, milyen jó, hogy az Alpok, és nem a betonépületek vesznek körül. Meg arra, hogy másnap az egyik ilyen hegy szikláit fogom megmászni. Meg arra, hogy egy nap múlva egy alpesi folyón fogok evezni...

"Komfortzóna. Az.", mosolyodom el magamban.

És elalszom.

MÁSODIK NAP: Präbichl - Johnsbach - Leopoldsteiner See

- És meddig voltatok fenn tegnap este? - kérdezem másnap reggel Alízt a reggelinél.
- Hát, nem is tudom... talán olyan éjfélig? - morfondírozik.
- Ja, hogy ti még itt ücsörögtetek? - érdeklődik Zita, miközben épp egy zsemlét vajaz.
- Igen - válaszolok neki. - De én hamarabb feladtam, mint ők - intek az Alíz-Matyi páros felé.
- Igen, mi sattos pohárból ittuk a meggyes sört - bólogat Alíz, aki tegnap, vonakodva ugyan, de csak elfogadta a Matyi által felkínált alkoholt.

Egy másodpercig senki nem szól.

- Milyen pohárból? - kérdezem végül.
- Sattos pohárból - ismétli meg Alíz. Aztán ránk bámul. - Ne már, hogy ezt sem ismeritek! - ámuldozik, miközben mi nevetünk. - Pedig ez az angolból jön!

És valóban: ez az általam eddig ismeretlen magyar szó a röviditalok fogyasztására alkalmas kicsi poharat hivatott jelenteni. Formája logikusan az angol "shot", vagyis rövidital szóból jön.

Imádom.

A zsemlékből, felvágottakból és sajtból álló reggeli közben valaki felveti, milyen jó lenne egy kis zöldség is ide. Például paradicsom, paprika, répa...

- "Répa", forgatja a szemét Alíz. - Soha nem hívom répának. Hanem... tudjátok, minek hívjuk? - Teklára sandít, aki úgy tűnik, jártasabb ezekben az általunk ismeretlen szavakban, mint mi, többiek. - Te tudod, ugye? - kérdezi.
- Muroknak - mosolyog Tekla. Alíz lelkesen bólogat.
- Muroknak! - jelenti ki diadalmasan. Majd még egyszer megismétli, az értetlenkedés és az undor sajátos elegyével kiejtve, miközben a szemét forgatja:

- "Répa..."

***

Nem sokkal ezelőtt még nem tudtam volna pontosan megmondani, mi is az a via ferrata pontosan. Annyival tisztában voltam, hogy a hegyekhez és a sziklamászáshoz van valami köze, meg azt is, hogy valami biztosítószerkezet jár hozzá, de itt nagyjából véget is ért a tudásom. Ma viszont kénytelen leszek alaposabban is megismerkedni ezzel a sporttal a Präbichl-től nem messze fekvő Johnsbachban.

A szálláson felszerelést kapunk (beülőt, ami hámként öleli körül a derekat és a combokat; zuhanásgátló felszerelést karabinerekkel, melyet egyelőre oldalra csatolunk; valamint műanyag, szíjas sisakot, amitől úgy érzem magam, mint egy építőmunkás), majd beülünk az autókba. Nagy bánatunkra már megint esik, és bár lassan eltűnnek felőlünk a felhők, így a mászás előtt még egy kis kényszerpihenőt tartunk, hogy a sziklánk békében száradhasson, mielőtt nekiveselkedünk.

Ausztriában ilyen a kényszerpihenő.
Ez a kényszerpihenő egy rövid sétából áll egy pici nemzeti parkban, az Enns folyó partján. Ez az a folyó, amin a másik csapat, akik haladó túrára jöttek (meg az Esküvős Lány, aki, ugye, benézte a dolgokat) holnap szerencsét fog próbálni. A nemzeti park után meg is nézzük a raftingos beszállóhelyet. A folyó tiszteletreméltóan zubog előttünk, fehér tajtékot vetve. Annyi izgalom rejtőzik a felszíne alatt, hogy olyan, mintha a víz tükre kis, habzó buckákból állna. Ez tényleg haladó pályának tűnik.

Kis társaságommal kajánul összevigyorgunk.

- Úgy megnézném annak a csajnak az arcát holnap, mikor ezt meglátja - dorombolok.
- De gonosz vagy - sandít rám Alíz. Aztán elvigyorodik.  - De én is.

A folyó egyébként rögtön a beszálló után ketté ágazik. Mint megtudjuk, a jobb oldali ágat senkinek nem javasolják - pontosabban: szigorúan tiltják. A folyó partján elhelyezett térkép például egy diszkrét halálfejjel jelöli a jobb oldali szakaszt. A jelmagyarázat szerint az ágon "szifon" található. Azt sejtem, hogy ebben az esetben nem szódásszifonról van szó, de a pontos jelentést homály takarja. Végül arra jutunk, hogy valamiféle veszélyes örvény lehet, ami lehúzhatja a csónakot.

Az Enns folyó partján, élvetegen.
Végre eljön az idő, hogy elinduljunk a sziklafal felé. Autókba pattanunk és Johnsbach irányába hajtunk, ahol egy közepes nehézségű via ferrata pálya található. Ezeket a pályákat az ábécé betűivel osztályozzák, A-tól F-ig, ahol az F a legnehezebb. Ez a mi kis pályánk nem az a finomkodós kezdőfajta: hivatalosan C-D nehézségű, 190 méter magas, és "ügyesebb kezdőknek" ajánlják. A parkolóból nézve nem értjük, hogy másznak fel a függőlegesnek tűnő falon az emberek. Aztán rájövünk.

A via ferrata (magyarul vasalt út, németül Klettersteig) jellegzetessége, hogy mászás közben mesterségesen beágyazott létrák, kampók, kapaszkodók is segít(het)ik a mászást a "sima" sziklafalon kívül. Ez viszont nem mindig azt jelenti, hogy egyszerűen fel kell mászni egy fémlétrán, igaz, ezen a pályán így fogunk kezdeni. Vezetőnk, a repülőkön felszállás előtt ismertetett biztonsági előírásokhoz hasonlatosan szemléltető előadással indít, mielőtt bárkit is a sziklára engedne. A legfontosabb dolgoknak a következők tűnnek:

1) A beülődnek kellőképpen szorosnak kell lennie, ha azt akarod, hogy biztonságban megtartson zuhanás esetén.

2) A felszereléshez két karabiner (egyfajta kapocs, amivel rögzíted magad) tartozik. Ezeket a mászás elején fel kell csatolni egy fém rúdra, ami végig követi a pályát, így biztosítanak téged. A fém rúdon nagyjából 2-3 méterenként "átcsatoló" biztonsági pontok találhatok, amik megtörik a rudat - ha lezuhansz, ezeknél a pontoknál tovább nem tudsz lecsúszni. (Úgy képzeld el, mint mentési pontokat egy számítógépes játékban.) Karabinerből azért van kettő, mert átcsatolás közben az egyiknek mindig a rúdhoz kell kapcsolódnia, soha - tehát SOHA - nem veheted le egyszerre mindkettőt a rúdról. Érthető okokból kifolyólag.

3) Egymás között 2-3 méter követési távolságot kell tartani.

4) A zuhanásgátló csak egy zuhanást tud megfogni (ellentétben pl a falmászós felszereléssel, ahol a társad súlya és egy kötél biztosít, amibe akár bele is ülhetsz, pihenésként). Pihenni itt, ilyen módon, nem lehet, csak ha máshova (pl egy sziklára) terheled a súlyodat.

5) A sisaknak rajtad kell maradnia. Különösen, ha felülről valaki rád ordít, hogy "kő!". Ez ugyanis azt jelenti, hogy valaki (remélhetőleg véletlenül) rád rúgott egy követ vagy sziklát. Hogy mit ne csinálj? Ne nézz fel...

Ja, és hogy lefele szabad-e nézni?

Persze.

Saját felelősségre.



Megkönnyebbülök, mikor végre megkapom a jelet az indulásra, és elkezdhetek felfelé mászni a kötélhágcsó-szerű fémlétrán. Eddig hosszú sorban állás volt a program, mivel egyesével indítanak minket, és a követési távolság miatt mindenkinél be kell várni a jó pár méteres távolságot. Most végre eljött az én időm is!

Soha nem féltem a magasságtól. Gyerekként is előszeretettel ücsörögtem a cseresznyefa legmagasabb ágain vagy másztam fel a létra tetejére. Két éve kipróbáltam a falmászást is, amit szintén nem ajánlanék tériszonyosoknak. Ez viszont most valami egészen más. A méterek köztem és a talaj közt gyorsan nőnek, és bár tudom, hogy biztosítva vagyok, azzal is tisztában vagyok, hogy ha rosszul esem, akár három métert is zuhanhatok, mielőtt megfog ez a vacak (ráadásul nagyon nem kíméletesen fog meg). A pályának ez az első része pedig kifejezetten nehéz, D szintűnek minősülő szakasz, ami azt jelenti, hogy az első tíz perc erősebb koncentrációt követel a kezdő via ferrátázótól, mint amire eleinte számít.

Elérek az első átcsatolási ponthoz, és elkezdek ügyeskedni. A művelet nem nehéz, de egy enyhén bedőlő létrán előadni nem egészen ugyanaz, mint a földön. Ráadásul általában fél kézzel kell végrehajtani a mutatványt, ami szintén tartogat némi meglepetést. Például rájövök, hogy a karom nem is olyan erős, mint hittem.

Az első néhány átcsatolás nagyon elfáraszt. A harmadiknál-negyediknél (immár olyan tizenöt méter magasságban) különös fáradságot érzek, és a bal karom remegni kezd, miközben a jobb kezemmel hiába próbálom becsatolni a karabinert. Felszuszogok és gyorsan megkapaszkodom mindkét kezemmel. Pihenek... és remélem, hogy mindjárt sikerül tovább haladnom. Tudom, hogy csak egy bizonyos fáig kell eljutnom, onnantól egyszerűbb a pálya.

- Minden rendben? - hallom egyszer csak a közelemből. Az egyik vezetőnk, aki fel-alá mászkál a falon és úgy igyekszik segíteni, meglátta, hogy kicsit tanácstalan vagyok.

- Minden rendben - kiáltok vissza neki, és erőt veszek magamon. Átcsatolok, és pár nagyobb lépéssel és ugrással, mint amiket terveztem, de feljebb kecmergek, ahol picit még le is tudok ülni. Idült boldogságban csatolok át ismét...

... aztán hirtelen rájövök, hogy egyszerre vettem le mindkét karabinert a rúdról, 20 méter magasan, egy cipónyi sziklán ücsörögve.

Elkerekedik a szemem a saját hülyeségemtől, és gyorsan visszacsatolok. Magamban pedig hálaimát rebegek azért, hogy ezt a bakit senki nem látta. Na meg, hogy nem ebben a pillanatban csúsztam meg.

Mivel a via ferrata szabályai szerint távolságot kell tartanunk, ez egy elég csendes sporttá tud válni. Se előttem, se mögöttem nem látok senkit - a kanyargó, sziklás ösvény még a hozzám közel esőket is elrejti a szemem elől - ellenben a látvány egyre jobban kitárulkozik és rabul ejt. Képzeld el, hogy hegyi kecskeként szökkensz egyre magasabbra, miközben mindenhol a kék ég és az Alpok vonulatai vesznek körbe. Kicsit olyan érzés, mintha egyedül lennél és épp egy eddig ismeretlen csúcsot hódítanál meg. Hiába tudom, hogy rajtam kívül még huszonöten mászunk itt, nyomukat se látom vagy hallom.

Ahogy én láttam a via ferrátát.
Ellenben összetalálkozom egy osztrák csapattal, akik egy nehezebb útvonalon kecmeregtek odáig, ahol én most tartok. Épp pihennek, és mosolyogva intenek tovább, mikor jelbeszéddel megérdeklődöm, mit terveznek itt a hegyoldalban a továbbiak során. Már épp azon morfondírozom, hogy vajon jó irányba jövök-e (nem mintha olyan sok választásom lenne), olyan gyanús a csend, de ekkor egyszer csak meglátom útitársaimat, amint a hegytetőn csoportosulnak. Matyi még fényképeket is készít rólunk (ő elég bátor volt hozzá, hogy felhozza ide a telefonját; én nem).


Nagyjából tíz percet tudunk pihenni a szikla csúcsán. Kiélvezzük a megmászott 200 métert, meg a kilátást, amit cserébe kapunk, és körbe-körbe vigyorgunk, ahogy nézelődünk. Aztán megkapjuk a jelet a csapat elejéről, és tovább mehetünk.

Pihenő. Hátunk mögött a hegymászótemető (itt ezt még nem tudjuk).
A függőlegesen lefelé mászás legalább olyan izgalmas, mint a felfelé. Sőt! Szerencsére tudunk egymásnak segíteni ("Most mégis hova tegyem a lábam?"), és hamarosan már én is a földön állok, kicsit fáradtan, de büszkén, ahogy az előttem érkezők engem is megtapsolnak. Innentől már együtt nézzük, ahogy a mögöttünk jövők ereszkednek - meglepő módon egy osztrák mászócsapattal elegyedve.


Az egyik női utastársunk igyekszik minél gyorsabban leérni. A feje fölött egy két méter magas osztrák férfi kapaszkodik, lábával kis híja van, hogy rá nem lép a nő kezére. Követési távolságnak nyoma sincs.

- Minden oké? - kérdezzük a nőtől, mikor kicsit ziláltan földet ér.
- Igen - szuszog. - A végére meg már a nyomást is kezdtem megszokni - húzza el a száját, barátságtalan pillantást vetve az időközben szintén talajt fogó osztrákokra.

A via ferrata levezető edzéseként negyed órás visszaséta következik a kiindulóponthoz, amit egy rövid temetői látogatás tesz felejthetetlenné, mikor megállunk a Bergsteiger-Friedhof nevezetű helyen (szó szerint: hegymászó temető). Nem meglepő módon ez a hegymászás közben elhalálozottak nyugvóhelye.

- Azért annak örülök, hogy ezt nem a via ferrata előtt mutatták meg nekünk - morogja egyikünk, mikor kilépünk a temető kapuján.

Egyet kell, hogy értsek vele.

Őt másztuk meg!
 ***
A délután lustább mederben folyik. Csapatunk nem kevesebb, mint négy felé szakad: az első csoport újra megmássza a már teljesített útvonalat, a második egy nehezebb szakaszra vállalkozik (szobatársaimmal együtt). A harmadik beül egy étterembe sörözni, a negyedik pedig erdei túrára megy.

A negyedik csapathoz csatlakozom, mivel úgy érzem, nekem egy napra ennyi elég volt a via ferrátából - arról nem is beszélve, hogy közel sem bízom annyira az erőnlétemben, mint társaim a sajátjukban. Ráadásul fotókat is szeretnék készíteni a helyről, erre pedig hegymászás közben nincs lehetőségem. Így esik, hogy két lánnyal, akikkel eddig egyetlen szót se beszéltem, vezető nélkül vágunk neki egy folyó menti kis ösvénynek, ami a nap elején meglátogatott nemzeti parkhoz vezet vissza. Ez egyben találkozási pontja is lesz majd a négyfelé szakadt társaságnak.

Magánösvénykénk 1. Mint Kanada, nem?

Mármint, sose jártam Kanadában, persze. De ilyesminek képzelem.
Ha ez Kanada lenne, biztos itt élnének a jávorszarvasok.

Na, befejeztem.
Kicsit lámpalázasan lépünk rá az örvényre, mivel egyikünk se biztos benne, hogy vezető nélkül ez jó ötlet-e, de megnyugtatnak minket: az utat lehetetlen eltéveszteni. Úgyhogy lendületes sétába kezdünk, beszélgetünk, a mellettünk csobogó folyó hangját hallgatjuk, és csacsogunk. Egész kellemesen telik az idő, és még egy igazi, félmeztelen sziklamászó férfival is sikerül összeakadnunk, aki úgy iramodik felfelé a függőleges falon, mintha pók lenne - a hátán külön domborzatot formáznak az izmok, ahogy kapaszkodik. Na, itt nincs semmilyen mesterséges segítség, ő mégis egyenletesen halad felfelé, ami lenyűgöző. Tátott szájjal nézzük, miközben a barátnője a földön állva biztosítja őt. Mikor végül leereszkedik a földre, megtapsoljuk, a srác pedig vigyorogva meghajol felénk.

Közel két órás sétánk hét kilométeren át tart, aminek a végére egész jól összebarátkozunk a két lánnyal. Mégis, örülök, mikor a találkozási ponton feltűnik megszokott kis társaságom, és beülök melléjük az autóba.

- Na, milyen volt a nehezebb pálya? - érdeklődöm tőlük.
- Jó - bólogatnak, és lelkesen mesélik az embert próbálóbb kaland részleteit.

A napot egy tónál fejezzük be, ami a szép (és rövid...) Leopoldersteiner See névre hallgat. Körbesétáljuk, miközben lustán beszélgetünk, egy ponton pedig egy stégre is kifekszünk és megbeszéljük, hogy vajon hol őshonosak a hattyúk. Én már megint éhen akarok halni, de a stégen kialakuló csoportban megszánnak némi csokis keksszel, és ettől rögtön földerülök.

Leopoldsteiner See

Kiscsapat (egy része) :)
Kár :(
Hát még, mikor belekortyolok az isteni gyümölcslevesbe, amit végül a szálláson kapunk vacsorára! Élvezettel kanalazom, miközben a többiek beszélgetését hallgatom. Ma épp a foci van soron (lévén a tévében valamelyik VB-s meccs megy éppen). Alíz és Matyi folyamatos adok-kapokja felér egy rádióműsorral. Javaslom is nekik, hogy indítsanak egyet. Az egyetlen probléma, hogy Matyi Veszprémben, Alíz pedig Kolozsváron lakik. De majd valahogy megoldják, mondják.

- A műsor címe meg lehetne "Távkapcsolat" - javasolja Matyi.

Rádióműsort nekik.
Időközben befut a másik csapat is, akik a haladó túrára jöttek. Holt fáradtak (valami hegyi tóhoz kirándultak egész nap). Mivel a mi asztalunknál most először egy kicsit viharosabb lesz a beszélgetés (a focitól egyenes út vezet a politikáig, ami ritkán tesz jót), gondolatelterelő témán agyalok. Egyszer csak támad egy ötletem.

Átszólok a mellettünk lévő asztalnál ülő, fáradt Danihoz, a haladó csoport vezetőjéhez.

- Képzeld Dani, ma megnéztük a beszállót, ahonnan holnap indultok majd - mondom kicsit emeltebb hangon, hogy az Esküvős Lány asztala is hallja. - Tényleg elég durvának néz ki!

Az asztalunknál ülők belevigyorognak a levesükbe, majd rákontráznak.

- Igen, igen, tényleg elég meredek. Főleg az a halálfej az elején! - ütik tovább a vasat.

Az Esküvős Lány barátságtalan pillantást vet ránk, majd sértődötten visszafordul a vőlegényéhez. Nem sokkal később morcosan hagyják el az ebédlőt.

- Gonoszok vagyunk - mosolyog Alíz.

Aztán ebben megnyugodva, nagy egyetértésben koccintunk a kis sattos poharakkal.

Tutu szédeleg a tóparton, pedig nála nem is járt a sattos pohár.
HARMADIK NAP: Salza folyó - Präbichl - Budapest

Vettetek már fel életetekben neoprén ruhát?

Nem?

Hát nem tudjátok, miből maradtok ki.

A rafting, mint program, mintegy megkoronázása a három napnak, amit Ausztriában töltünk, és én  - ennek megfelelően - ezt az élményt várom mind közül a legjobban. Ám amikor a raftingbázis öltözőjében egy icipici neoprén kezeslábast próbálok magamra imádkozni, a pokolba kívánom a szigetelőruha kitalálóját.

- Hogy lehet ez ennyire szoros?- szenvedek.
- Testhezállónak kell lennie, azt mondják - állítják tétovázva a többiek, miközben engem figyelnek. Végül sikerrel járok, és a nyakamig felhúzom a cippzárt.

Aztán úgy maradok. A ruha ugyanis annyira szoros, hogy ki se tudok egyenesedni benne.

Valahol itt fogy el a türelmem. Szerencsére Alíz (aki már beletapasztotta magát a saját fekete szörnyűségébe) felajánlja, hogy hoz nekem egy nagyobb méretet.

- Köszönöm - hörgöm, miközben pánikszerűen rángatom le magamról a ruhát.

Azaz hogy rángatnám én, ha jönne. De nem jön. Piócaként ragad a lábszáramhoz, és nem ereszt. Vakarom, fejtegetem, húzom - hiába. Mire Alíz visszaér, az egyik lábam még mindig a ruha fogja.

- Segítsek? - kérdezi nevetve, és elkezdi húzni a ruhát. Végül - tekintélyes szenvedés után - lekerül rólam a hacuka. Az érzet felér egy születés-élménnyel.

A mosoly nem teljesen őszinte.
A csereruha már sokkal szelídebben viselkedik. De ez még mindig azt jelenti, hogy tetőtől talpig egy nedves ruhába vagy bevarrva, lábadon hót vizes gumicipőkkel, a fejeden műanyag sisakkal. Miután  mi a társasággal bezárjuk a cuccainkat Zita kocsijába, majd választunk magunknak egy-egy evezőt, felterelnek minket egy buszra. A sok sipkás-evezős békaember láttán, akik mind fegyelmezetten ülnek egy turistabuszon, az az érzés kerít hatalmába, mintha egy csapat bányásszal keltem volna útra.

Bányászbál.
De húsz perc buszozás után végre a Salza folyó mellett vagyunk, három nyolcszemélyes és egy négyszemélyes csónak társaságában. Itt is, mint a raftingnál, végig kell hallgatnunk a biztonsági előírásokat.

- A csónakokban mindig van egy vezető. Mindenki mindig azt csinálja, amit a vezető mond! - hangzik el. - Ha azt érzed, hogy meghalunk, de a vezetőd azt mondja, hogy előre, akkor nem gondolkodsz, hanem evezel! - szók az eligazítás.

A raftingban három fő vezényszó van: előre, stop, illetve hátra. Ezek variálódhatnak, ha fordulni kell, de a lényeg ennyi. Megtanuljuk az evezők helyes fogását, azt, hogy mit kell tenni, ha valaki vízbe esik, hogy hogyan úszol vadvízben (igazából sehogy; a mentőmellény - ja, mert hogy az is van ám! - fenntart, te pedig hanyatt fekve, lábbal előre sodródsz), és hogy mi a teendő, ha beborulunk. Vízreszállás előtt még beparancsolnak minket a folyóba - nézzük csak meg, milyen, sodrásra, hőmérsékletre.

Így teszünk hát. Röviden? Hideg. És azonnal befolyik a gumicipőkbe, valamint átnedvesíti a ruhánkat. Tudom, hogy a neoprén nem úgy viselkedik, mint a textil, de azért túlzás lenne azt állítanom, hogy kellemes érzés egy hideg alpesi folyóban ácsorogni térdig vizesen.

Szerencsére megkezdődik a vízreszállás. Én Zitával vagyok egy csónakban, Alíz Teklával egy másikban. Matyi két másik fiúval bevállalja a kis négyszemélyest, ami méretéből adódóan hajlamosabb a borulásra. Aztán szép sorban, mint a pelyhes fenekű kiskacsák, vízre toljuk a csónakokat és a fedélzetre ugrunk.

- Előre! - jön vezetőnk parancsa, és én megmerítem az evezőt. Így tesz rajtam kívül még hat ember, csónakunk pedig szépen, simán siklik lefelé a folyón.

- Bal hátra! - szól a következő parancs. Én a csónak jobb oldalán ülök, és tudom, hogy a "bal hátra" azt jelenti: a jobb oldal előre, a bal hátra evez (magyarul megfordulunk). Szinte hibátlanul sikerül a manőver.

- Stop! - jön a következő utasítás. Engedelmesen felemeljük az evezőket, vigyázva, hogy a végét (a "mankót") ne engedjük el még ilyenkor sem. Hirtelen hullámok következtében ugyanis az evezőnek ez a része könnyen kiverheti egy társunk fogát.

- Na. Akkor előre! - adja meg most már "élesben" a parancsot Szárcsa, a vezetőnk. Úgy tűnik, átmentünk a vizsgán.

Miközben hol sodródunk, hol keményen evezünk, pihenés közben jobbra-balra nézelődve és a zöld,  liános növényzetet csodálva, azon morfondírozom, hogy vajon miért nem tudtam eddig arról, hogy a rafting (illetve az evezés úgy általában) ilyen jó móka lehet. Van valami leírhatatlanul kellemes érzés abban, hogy nyolcadmagaddal kell összehangoltan csinálnod valamit; hogy az együttes erőn múlik a sikeretek; hogy nincs és nem is lehet kibúvó. Büszkén figyelem, milyen összehangoltan evezünk (a többi csónakban néha mintha kicsit fejetlenebb lenne a mozgás, bár lehet, csak képzelődöm), és szinte szünet nélkül vigyorgok. Az izmaim kellemesen megfeszülnek, mikor húzni kell, és ugyanazt az extázist élem át, mint síelés közben: a természetben végzett mozgás örömét, ami valahogy másodlagossá teszi a fizikai fáradságot.

A vízen nem lehetett fotózni. Saját magam interpretációját fogadjátok szeretettel.
Igaz, hozzá kell tennem: a szakaszunk kifejezetten könnyű - olyannyira, hogy egy kisebb zúgón  (vezetőnk utasítására, amit, ugye, vakon követnünk kell) például állva evezünk le. A Salza nagyon barátságos folyó, és gyorsabb részeinél is csak néha terít be minket teljesen a felcsapódó vízpermet. Igaz, a mi nyolcszemélyes csónakunk különösen stabil; a fiúk négyszemélyese (amiben ráadásul csak hárman ülnek) már nem áll ilyen biztos lábakon. Néha egy-egy kanyar után aggódva állunk meg, várva, hogy felbukkanjanak. De mindig megjelennek, és egyszer sem borulnak fel.

Néha a négy csónak egymás mellé sodródik. Szárcsa kinyújtja az evezőjét a mellettünk úszó csónak felé.

- Te - szólítja meg az egyik srácot - nézd csak meg, mi van az evezőmre írva!

A gyanútlan egyén közelebb hajol, majd akkora adag folyóvizet kap az arcába, hogy öröm nézni.

A Salza így villámgyorsan egy tengeri csata színhelyévé alakul, ahol mindenki fröcsköl mindenkit. Gyerekek vagyunk. Nagyon jól szórakozó gyerekek...

A túra során többször ki is kötünk, két helyen még ugrálni is lehet a folyóba, jó pár méter magasról. Autóstársaim egytől-egyig bevállalják az öt méteres ugrást és a sodró folyóból való kikecmergést. Én nem. Nem azért, mert ne tudnék úszni, vagy mert ne mernék leugrani. De mivel kapar a torkom, és tudom, hogy még legalább másfél óráig a vízen leszünk, inkább lemondok most erről az élményről - és mosolyogva figyelem a békaként ugráló Alízékat, miközben azon morfondírozom, hogy ez új.

Mármint, hogy nem megyek bele kényszeresen egy helyzetbe csak azért, mert a) körülöttem mindenki azt csinálja, b) be akarom bizonyítani magamnak, hogy képes vagyok rá.

Jó pár zátony, zúgó és sodró szakaszt leküzdve - ha jól saccolom, nagyjából két óra evezés után - végül kikötünk, és felszuszakoljuk a csónakot a buszhoz, ami majd visszaszállítja azt (és minket) a kiindulóponthoz. Pár perccel később már fáradtan bámulok ki a busz ablakán. Az ölemben tartott műanyag sisakról egyenletes cseppekben folyik le a Salza vize.

***

Mikor megérkezünk a bázisra, mindenki kihámozza magát a ruhájából, és azt azonnal fertőtlenítő szerekbe mártja, mielőtt visszaadja a ruhatárosoknak. Én diadalmasan és gyorsan vetkőzöm bikinire. Már épp trappolnék az öltözőbe, mikor rájövök valamire...

- Kinga! - hallom Alíz hangját. - A ruhákat a parkolóban hagytuk, a kocsiban!

Félig átkozódva, félig nevetve állok meg, és végignézek magamon, ahogy még nedvesen, bikiniben állok az Alpok vonulatai között, és 150 métert kéne megtennem egy parkolóig. Gyorsan visszahúzom azokat az átok, vizes gumicipőket, és a lehető legjobb faarcomat elővéve lépkedek át az úttesten a parkoló irányába. Elhaladtamban néhányan csodálkozva néznek. Igyekszem nem tudomást venni róluk.

Mikor beérek a parkolóba, Zitáék kacagása fogad.

- Odavittük volna neked! - kiáltják felém, kezükben a hátizsákommal.
- Az autósok nem akartak felszedni? - érdeklődnek, miután kinevetgélték magukat, és együtt visszaindulunk az öltözőkhöz.
- Nem - rázom a fejem, én is vigyorogva. - Szerintem ezen a szakaszon már megszokták az ilyen látványt.

Egyesével bevonulunk az öltözőbe, és - végre-valahára! - meleg vizet engedünk magunkra.

Alízzal, aki hősiesen kimentett engem a ruhámból.
***

Másfél órával később egy, a szállásunk mögött található kis étteremben búcsúzkodunk. Időközben befut a másik társaság is, akik a nehezebb szakaszt járták meg.

- Na? Szerintetek lesz esküvő? - kérdezgetjük egymástól, ahogy az Esküvős Lányékhoz tartozó Mini Morris (kabrió!), ami ugye, mint tudjuk, különösen praktikus autó egy személyek és csomagok szállítására berendezkedő telekocsis túra során, beparkol az étterem elé. Csodák csodájára a lány épségben libben be az ajtón; mögötte hűségesen követi vőlegénye.

- Hát ezek megtalálták egymást - vonjuk le a következtetést, és fáradtan kortyolgatjuk a kávénkat.

Fél óra múlva már rám is a "saját" autóm vár, a piros Honda, ami Ausztriába hozott. Elbúcsúzok Zitáéktól, bár még jódarabig közvetlenül mögöttük araszolunk a kanyargós utakon.

"Na... megint kimaradtam egy autóból", morfondírozom, mikor eszembe jut decemberi Békatutajos kalandom Zakopánéban. De most nem szomorkodom.

Valahogy... nem tudok.

Osztrák felhők.
Utószó

Lassan arra jövök rá, hogy nem tudjuk, mi kell nekünk.

Pontosabban: tudjuk, de olyan könnyen temetjük a mélybe, hogy perverz öröm nézni a lapátolást.

És ha végül mégis meglépjük, amit kell?

Humoros dolog ez: imádok utazni, mégis: közvetlenül indulás előtt mindig kicsit vonakodom, visszakozom. Arra az Activity feladványra gondolok ott, Ausztriában, az első este, mikor senki nem tudta kitalálni, hogy a hol végtelenül nyugodt, hol rémülten ordító emberi arc folyamatos váltakozása a komfortzónából való kilépést volt hivatott jelenteni. Vonakodom, mert pontosan tudom, hogy nagy eséllyel jön majd egy pont a fantasztikus élmények előtt, során vagy után, mikor - igen - negatív érzelmeket is meg fogok élni.

Ez valakinél az utazás módja (pl repülés) miatti lámpaláz, másoknál a programra vonatkozik (pl rafting egy sebesebb folyón). Az én esetemben, aki többször is indultam már csoportos túrára egyedül, ez szinte csak és kizárólag a mellém sodródó túratársakkal kapcsolatos félelmekre szokott korlátozódni. Mivel mindenkinek szeretnék megfelelni, borzasztó stressz tud lenni az, hogy vajon milyen benyomást keltek elsőre másokban. Ennek következtében általában nem is szokott jól sikerülni az első bemutatkozásom, és volt rá példa, hogy hosszú hónapoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy barátságot kössek valakivel, akivel egyébként napi szinten találkoztam.

Entitások.
Sose szerettem különösebben a komfortzóna fogalmát, mert szinte rögtön jön a kötelező képzettársítás: a komfortzóna az, amit el kell hagynunk, ha tartalmas, izgalmas, kihívásokkal teli életet kell élnünk.

És ez olyan, mintha a meleg házból folyamatosan kizavarna minket valaki a hideg téli éjszakába, mert lehet, hogy ott jön a medve, és akkor lehet majd mit mesélni a haveroknak másnap.

Mikor a Salza partján ültem és újonnan megismert útitársaimat néztem, amint nagy levegőt vesznek és öt méter magasról ugrálnak bele a folyóba, miközben én vállaltam, hogy a kisebbséghez csatlakozom és inkább csak megfigyelek, valójában nagyobb próbatételen estem át, mint amit a vízbeugrás jelentett volna. Mert ahhoz, hogy kedveljenek, nem árt, ha "menő" vagy; ahhoz, hogy nyomot hagyj, "őrült" dolgokat (is) kell tenned.

Ahhoz, hogy megjegyezzenek, nem árt, ha leugrasz néhány szikláról.

Én azonban ott és akkor mertem azt mondani magamnak, hogy most a meleg házban maradok, és nem érdekel a medve. És ez egy kevésbé hangsúlyozott része annak a bizonyos komfortzónának - ugyanis, ha folyton az elhagyásán erőlködsz, előbb-utóbb magadat is elveszíted. Ha nem tanulod meg elfogadni, hogy egy zónáról beszélünk, aminek határai vannak, és hogy ezek a határok valószínűleg személyiséged nagy, meghatározó részét lefedik, akkor könnyen találhatod magadat olyan helyzetekben, amiket valójában a hátad közepére sem kívánsz.

Hát nem érdekes ez? A komfortzóna elméletben egy olyan dolog, aminek az elhagyása valamiféle jó érzéshez kéne, hogy vezessen (legalábbis a köztudat szerint). Mégis: bármi kívül eshet ezen a zónán, jó is, rossz is. Hogy döntsük hát el, mik azok a dolgok, amiket érdemes megtennünk és kipróbálnunk, és mik azok, amiket felesleges erőltetnünk?

Idegen néni a tavon épp kilép a komfortzónájából.
Ha megtalálom a választ, mindenképp szólok. De azt hiszem, az első és legfontosabb lépés, hogy ismerjük meg alaposan azt a komfortzónát, amit oly nagyon el akarunk hagyni.

Más szóval: ne ugorjunk bele bármelyik folyóba.

Véleményem szerint a "komfortzóna elhagyása" kifejezés eleve hibás. Mikor az Alpokban szakadó esőben másztam hegyet, a komfortzónámon kívül voltam, és vacakul éreztem magam. Az egész utazás egybevéve megint csak kívül esett ezen a zónán, de összességében nagyon kellemes élmény volt. Én mindig arra jutok: a komfortos zónák elhagyása helyett talán érdemes lenne inkább a komfortzónák tágításáról beszélni; olyan helyzeteket generálni, amik részben alakítják át a megszokott képet, nem rajzolják újra az egészet.

Szóval: sokszor tényleg nem tudjuk, mi kell nekünk. Én gyakran érzem úgy, hogy erővel próbálok ledönteni valamit, aminek sokkal könnyebben kéne mennie. Kötöttétek már be a biztonsági övet autóban úgy, hogy közben idegesek voltatok/siettetek? A biztonsági övek úgy vannak kitalálva, hogy ha túl erőteljesen rántják meg őket, nem engednek. Ha viszont finoman húzzuk, engedelmesen jönnek elő a tokjukból.

Talán valahol az emberi lélek is egy biztonsági öv; az enyém legalábbis hasonlít hozzá. Jelentem: valószínűleg egy egész élet munkája megtalálni azt a sebességet, amivel elő lehet varázsolni a rejtekhelyéről. De ha sikerül, és kattan a zár, indulhat is az autó.

Persze arra rájönni, hogy hová, már egy egészen másik történet.