2016. október 26., szerda

Paintball, box, falmászás

Mióta elolvastam Elizabeth Gilbert könyvét, az Eat, Pray, Love-ot (Ízek, imák szerelmek), vonzódom az olyan, életben fellelhető mintákhoz, amik hármas párban járnak. Mivel lassan vége az évnek, én elkezdtem egyik kedvenc őszi/téli hobbimat és lassan-lassan nekiállok a mögöttem álló időszak értékelésének. És ami elsőre kiugrott ebből a kavalkádból, az három, rám egyáltalán nem jellemző sportág, amiket idén kipróbáltam.

Talán pont azért, mert nem jellemzőek rám, többet is árulnak el nekem az élet bizonyos vonatkozásairól, mikor végül "szemtől szembe" találkozom velük. Íme egy közel sem teljes lista, ami megpróbálja megmutatni, mi köze lehet a paintballnak, a boxolásnak és a falmászásnak a mindennapi életfilozófiához.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paintball
Soha nem vágytam rá különösebben, hogy festékkel lövöldözzenek rám miközben egy bokorban reszketek egy fegyverrel, amit használni se tudok. Ennek ellenére azonnal bólintottam, mikor tavasszal egy kedves barátom meghívott egy paintballos születésnapi (meglepetés)buliba.

És mennyire de mennyire nem bántam meg!

A paintball – fáj. De új kontextusba helyez, olyanba, amit azért a mindennapokban nem tapasztalunk. Könyörgöm, hiszen lőnek ránk! Elég sarkított helyzet. De mikor eluntam a fa mögött bujkálást, sikerült megtanulnom, hogy a fájdalmat vállalni kell, különben egy helyben maradunk amíg véget nem ér a játék. És akkor semmiről nem fogunk tudni beszámolni otthon, nem lesznek trófeaként fennmaradó véraláfutások, és olyan se fog akadni, aki önként ajánlkozik rá, hogy ellátja a sebeinket...
 
Box
Nyáron kicsit túltengett bennem az agresszivitás, így eltöltöttem egy kis időt a boxolás alapjainak elsajátításával. Nem akarom részletezni, mennyire éreztem hülyén magam az első alkalom előtt a konditerem bejáratánál, ahogy szemüvegben, szőkén, csattal a hajamban, a magam 50 kilójával ácsorogtam a kéz- és fogvédős férfiak mellett, és gondolom azt se kell ecsetelnem, mennyire megkönnyebbültem, mikor megjelent pár nő is rajtam kívül. És még be se léptem a terembe!

Szóval – engem azért nem szoktak megütni. De még kevésbé jellemző rám, hogy nekem kell bántani valakit. Márpedig a boxban ezt tanultam meg, mikor a nem éppen szívbajos edzőnk fiúkkal rakott párba: ha nem ütsz vissza, mindig csak hátrálni fogsz. Az ellenfeled jönni fog, a sípszóig nem hagyja abba, te pedig vagy elfutsz, vagy visszaütsz - de még a sima védekezést is tanulni kell, hiszen nem is olyan könnyű stabil testhelyzetet felvenni.

Falmászás
Ősszel kedvem támadt elrugaszkodni. A falmászás annyiban különbözött az eddig említett sportoktól, hogy mászni kiskorom óta szeretek, bár általában csak fát, bordásfalat vagy kötelet sikerül meghódítanom. A falmászásban az is tetszett, hogy párban kell csinálni, mert bizony kell valaki, aki biztosít.
Nagyon is.
Szóval egyszerűnek tűnik, mert csak kapaszkodókat kell keresni, és már fenn is vagyunk. Pedig nem az. Az ember nem számol vele, hogy már a fal felénél elfárad, és azt se tudja, milyen érzés 10 méter magasan elgyengülő karoktól és reszkető lábaktól függni. Azt se tudja, milyen bátorság kell első ízben elengedni a falat, hogy teljes mértékben a társunkra bízzuk magunkat, mikor leereszkedünk.
Nekem nagy élmény volt a falmászás. Megtanultam, hogy még akkor se érdemes mindig visszafelé tekintgetni, ha nincs tériszonyunk (egy idő után mindenképp lesz :)). Megtanultam, hogy biztos lábtámasz nélkül felesleges nyújtózkodni. Felfelé kell nézni vagy közvetlenül magunk elé, a kapaszkodókat keresni, néha csak lepillantani a lábunkra és cserélni a fogást, hogy tovább tudjunk haladni. Néha – nagyon ritkán! – csak a karunkkal kell tartani magunkat, amíg újra támaszt talál a lábunk. Aztán fel kell nézni, és rájönni, hogy már nincs is olyan messze a fal teteje.
És persze ki kell élvezni a legjobb részt – mikor mindent elengedhetünk, és teljesen rábízhatjuk magunkat a másikra. És mindeközben fel kell készülni rá, hogy a következő körben mi fogjuk biztosítani őt.*
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nem vagyok nagy sportember, de úgy vélem, mindenből tanulhatunk. Kívánom nektek, hogy legalább az egyik felsorolt sportot próbáljátok ki és figyeljetek rá.

Vagy fedezzetek fel újat, és osszátok meg velem, mit tanít.

*FUN FACT MAXIMALISTÁKNAK: Valamiért azt hittem, "csalás", ha pihenőt tartok mászás közben és "hanyatt dőlök", hogy csak lógjak kicsit és lerázzam kezem-lábam. Na, hát kiderült, hogy nem az. Kiderült, hogy ilyenkor tudsz ránézni az "útra", ami felfelé vezet. Kiderült, hogy ehhez el kell távolodni egy kicsit. Kiderült, hogy ilyenkor hagyni kell, hogy a másik tartsa a súlyod. Kiderült, hogy nem család időt adni magunknak.
És kiderült, hogy így lehet feljutni a tetejére, és hogy így is ugyanolyan jó érzés, mintha pihenő nélkül tettem volna meg ugyanezt.

2016. október 6., csütörtök

Mit tanultam a kutyámtól?

Persze azon kívül, hogy ha elég nagy szemeid vannak és tudsz velük úgy nézni, bármit elérhetsz.

Néhány hónapja elkezdtem pszichológushoz járni. A hozzám közelállók időről-időre megkérdezik, milyen volt egy-egy alkalom, mi került szóba. Múlt héten ez a beszélgetés így zajlott le:

-Na, és milyen volt a pszichológusnál?
-Jó.
-És miről beszélgettetek?
-Topiról.

Topi a 12 (és fél) éves bichon bolognese-ünk, aki nagy általánosságban úgy viselkedik, mint egy 7 (és fél) hónapos kölyökkutya. És bizony lehet róla beszélgetni egy pszichológussal (már miért ne lehetne?). Mivel nemrég egy komoly betegségen esett át, alaposabb figyelmet kapott a családtól, mint a mindennapokban - és, mint rájöttem, sok tanulsággal is szolgálhat kis élete. Tehát a teljesség igénye nélkül: íme egy lista azokról a dolgokról, amiket Topitól tanultam.
1. Normális, ha egy új helyzetben ledermedünk.
A betegsége miatt Topi tölcsért kapott - tudjátok, azt a műanyag gallért, ami a kutyák-macskák nagy félelme. Mikor a doki letette őt a földre a vizsgálóasztalról, a kutya meg se mert moccanni, annyira zavarta a mindennek nekikoppanó tölcsér. Egyszerűbb volt neki egy helyben maradni és nem minden másodpercben megijedni az ismeretlen érzettől és hangtól.

2. Adj időt magadnak az alkalmazkodáshoz.
Topi legalább két órán keresztül ült moccanatlanul az előszobánk egészalakos tükre előtt, mintha nem tudná elhinni, hogy ez vele történik. Az első séta is kudarcba fulladt, mivel kutyánk kétlépésenként nekiütköztt valaminek, ami miatt azonnal szoborrá merevedett.

3. A dermesztő helyzetekből a legjobb kiút a hasonszőrűek társasága.
A lakótelepen Topinak van pár "haverja", akik közül az egyik a második sétánk alkalmával megjelent mellettünk, és szemérmetlenül elkezdte vizsgálgatni a kutyát. Topi egy ideig tűrte a dolgot újdonsült merevségével, ám egy ponton elege lett a tétován tapogatózó hideg kis orrból, és végre életjelet adott - kiskutyánk halkan felmordult, és száznyolcvan fokos fordulattal az érdeklődő felé fordult.

Mi kitörő örömmel fogadtuk, hogy végre egyedül közlekedik és - igen! - lepisilt egy lámpaoszlopot. Mindehhez csak egy is szociális életre volt szüksége...

4. Óvatosan kell bánnunk a tölcsérekkel...

...mert még a rossz dolgokhoz is könnyen hozzászokunk és kézpénznek vesszük őket. Topi több mint egy hónapig élvezhette ezt a korlátozott életformát, és az első napok után teljesen hozzászokott. Esős, októberi napokon néha elgondolkodom: vajon hányan viselünk tölcsért évek óta, hozzászokásba temetkezve, megfosztva attól a képességünktől, hogy méltatlankodjunk miatta?
(Fun fact: angolul ezt az állatorvosi szerzeményt szokás "collar of shame"-nek, vagyis szégyentölcsérnek nevezni!)

5. Ha túl sok rossz dolog történik velünk, egy idő után kevésbé ellenállunk a negatívumoknak.
Megtörünk. Topi a sorozatos állatorvoslátogatásoknak, szemvizsgálatoknak és gyógyszereknek köszönhetően egyre kezesebb lett az otthoni gyógykezelések során, amik ellen egészséges korában néha szó szerint foggal-körömmel harcolt. Azt hiszem, "szegény embert az ág is húzza" alapon egy idő után egyszerűbbnek látta sodródni az árral.

 6. Van remény.

Nem minden tölcsér tart örökké, pontosabban nem kell, hogy örökké tartsanak. A mi kis életvidám Topink négy hét után már eléggé unta a helyzetet, és szó szerint panaszkodni kezdett a dolog miatt. Akik kutyát tartanak, tudják, hogy máshogy ugatnak, ha éhesek, ha játszani akarnak vagy ha sétálni, vagy ha megint befocizták a kedvenc lyukas zoknijukat a kanapé alá, és követelik, hogy vegyük ki nekik. Topi  ebben az esetben a "a ***** életbe már, ne szórakozzatok velem, azonnal vegyétek le!" felkiáltást ismételgette reggel, délben és este, meredten bámulva közben a célszemélyt azzal a fél szemével, amit nem rögzített varrat.
A jó hír? Hisztije kifizetődött: mikor végre gyógyulttá nyilvánították, kitörő örömmel tért vissza tölcsérmentes életéhez.

Úgyhogy senki se felejtse el, milyen az.

(Ja, és azóta az utókezeléssel is meggyűlik a bajunk, mert mióta Topiba visszatért az életkedv, esze ágában sincs nyugton maradni a szemcseppentés röpke másodperceire. Se.)